ron arad úvod

 

Britský dizajnér a architekt izraelského pôvodu Ron Arad patrí medzi svetovo uznávaných interiérových návrhárov nábytku. Preslávil sa experimentovaním s materiálmi ako je oceľ, hliník alebo polyamid a jeho radikálna koncepcia formy a štruktúry nábytku ho postavili na čelo súčasného dizajnu a architektúry.

 

ron arad 2

 

Medzi prvé diela, ktoré dizajnéra a architekta Rona Arada preslávili, patrí postmoderná stolička Rover Chair, ktorá bola vyrobená spojením dvoch hotových výrobkov. Autosedačky z modelu auta Rover 200 spojeného s rúrovým rámom lešenia Kee-Klamp. 

 

ron arad 3

 Rover Chair

 

Pozornosť vzbudili aj ďalšie jeho výrobky, napríklad stolička Tinker z tepanej ocele alebo knižnica a polička Bookworm. Vyrobená bola z plechu a klient si ju podľa svojho vkusu a predstáv mohol ľubovoľne variovať. Dnes je knižnica k dispozícii v plastovom prevedení v troch rôznych dĺžkach a vybrať si je možné tiež počet oddelení.

 

ron arad 1

 Knižnica Bookworm

 

Pre mnohé svetovo uznávané dizajnové spoločnosti Arad navrhol v limitovaných edíciách určité výrobky. Prestížnu spoluprácu nadviazal zo spoločnosťami ako Kartell, Vitra, Moroso, Fiam, Driade, Alessi, Cappellini, Cassina, Kenzo, Swarovski, WMF a Magis.

 

ron arad 5 kenzo

 Flakón pre parfém značky Kenzo

 

Okrem nábytkov a interiérových dizajnových solitérov Arad navrhol množstvo diel verejného umenia, naposledy Vortext v kórejskom Soule a sochu Kesher Sculpture na univerzite v Tel Avive. Výrobky spoločnosti "Ron Arad" sú vystavené v niekoľkých múzeách a galériách po celom svete a mnohé z nich boli zaradené do verejných zbierok.

 

ron arad 4kesher scultpture

 Socha Kesher Sculpture v Tel Avive

 

Jeho talent a výnimočnosť ocenili v roku 2002 cenu Royal Designer for Industry (RDI) za „trvalú dokonalosť v estetickom a efektívnom dizajne pre priemysel“, ako aj cenu London Design Week Medal za „vynikajúcu kvalitu v dizajne“ v roku 2011. V roku 2013 bol ocenený ako kráľovský akademik Kráľovskej akadémie umení.

 

ron arad 6

ron arad 7

ron arad 8

 

Text: Petra Adamcová
Foto: Ron Arad

 

Prečítajte si tiež: Prineste do svojich domovov atmosféru jesene

jesen 1