salone mobile budovaPrípravy na 62. ročník každoročného milánskeho dizajnového veľtrhu Salone del Mobile sú v plnom prúde. Podujatie sa bude konať od 16. do 21. apríla 2024 počas milánskeho týždňa dizajnu 2024. Maria Porro, prezidentka Salone del Mobile Milano, očakáva, že veľtrh bude hostiť približne dvetisíc vystavovateľov a navštívi ho viac ako tristotisíc návštevníkov z celého sveta.

Nádej pre mladých dizajnérov

Osobitný dôraz sa bude klásť na mladých dizajnérov, pretože platforma Salone Satellite zameraná práve na mladých dizajnérov, ktorá je pravidelnou súčasťou veľtrhu, oslavuje tento rok 25. výročie. Platformu založila a kurátorsky pripravila Marva Griffin Wilshire, ktorá bola nápomocná pri začatí kariéry nespočetných dizajnérskych hviezd. Na oslavu tejto príležitosti sa v dvoch pavilónoch na výstavisku uskutoční špeciálna bezplatná výstava, ktorá predstaví prácu začínajúcich dizajnérov z celého sveta. Okrem toho sa v múzeu Triennale Milano uskutoční veľká výstava, ktorá preskúma túto históriu a vplyv mladých tvorcov na dizajn za posledné štvrťstoročie.

 

salone mobile Luca Flammenghi

Foto: Salone del Mobile, Luca Flamenghi

Najnovšie trendy v kuchyniach a kúpeľni

Salone del Mobile bude tento rok hostiť aj EuroCucina – bienále výstavy kuchýň a kúpeľní. Táto sa po prvýkrát konala v roku 1974 a odvtedy patrí medzi najvýznamnejšie udalosti prezentácie kuchynských trendov na medzinárodnej úrovni. Tohtoročná edícia bude mať osobitný dôraz na dizajn potravín. Návštevníci môžu očakávať rôzne ukážky živého jedla, ako aj exponáty predstavujúce najnovšie trendy v dizajne a technológii kuchýň. Kúpeľňové trendy sa zamerajú na inštalácie venované ochrane vody a dizajnu ekologických výrobkov.

 

salone mobile Tablet

Foto: Salone del Mobile

Optimalizácia priestoru výstaviska

Na zlepšenie zážitku návštevníkov organizátori naplánovali úplne nové usporiadanie celého podujatia. Prepracované pôdorysy boli vytvorené v spolupráci medzi milánskym architektonickým štúdiom Lombardini22 a tímom neurovedcov. Koncepcia bude obsahovať otvorenejšiu a užívateľsky prívetivejšiu organizáciu, s pavilónmi usporiadanými sústredene a výstavnými stánkami smerujúcimi von pre lepšiu viditeľnosť.

Okrem toho budú chodníky v EuroCucine a Medzinárodnej výstave kúpeľní prepracované tak, aby optimalizovali tok návštevníkov a čo najlepšie využili dostupný priestor. Podľa organizátorov nové usporiadanie optimalizuje čas a priestor na ďalšie zjednodušenie návštev, vďaka čomu bude výstava dostupnejšia a viditeľnejšia pre všetkých návštevníkov i vystavovateľov.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Salone del Mobile