zlodej bezpecnost 2024Podľa policajných štatistík je u nás ročne vylúpených niekoľko tisíc bytov. Ako ale pred nepozvanými návštevníkmi zabezpečiť ten váš? Kľúčovým prvkom sú kvalitné vstupné dvere, ktoré odolajú aj skúsenejším zlodejom. V tomto článku vám poradíme, ako postupovať pri výbere bezpečnostných dverí pre váš byt.

Bezpečnostná trieda

Prvým krokom pri hľadaní najlepších bezpečnostných dverí je výber adekvátnej bezpečnostnej triedy. Tá sa hodnotí na základe rôznych faktorov a predstavuje stupeň zabezpečenia vášho bytu. Väčšinou sa pre byty odporúčajú dvere z kategórií 2 až 4, ideálnu voľbu pre väčšinu bežných domácností sú dvere tretej bezpečnostnej triedy.

Výber vyššej triedy je o niečo náročnejší, ale pokiaľ doma nemáte cennosti vyššej hodnoty a pod., vystačíte si s dverami nižšej triedy. Na druhú stranu vám môžu dvere vyššej triedy pozitívne ovplyvniť cenu poistenia domácnosti.

Konštrukcia dverí a bezpečnostné prvky

Úplne zásadnú úlohu zohráva materiál, z ktorého sú bezpečnostné dvere vyrobené. Základom väčšiny kvalitných bezpečnostných dverí býva oceľová konštrukcia s dekoratívnou fóliou, obvykle v imitácii dreva. Dôležité sú aj bezpečnostné čapy umiestnené na bočných a horných stranách dverí - bránia vysadeniu dverí z pántov.

Veľmi dôležité sú aj bezpečnostný zámok a kovanie. Odborníci odporúčajú dva zámky (centrálne a horné).

Izolačné vlastnosti

Aj keď je bezpečnosť na prvom mieste, podceňovať by ste nemali ani ďalšie vlastnosti vstupných dverí, predovšetkým protihlukové a tepelnoizolačné vlastnosti. Nové dvere s patričnou izoláciou vám zaistia bezpečné bývanie a súčasne zabránia studenému vzduchu a hluku z chodby alebo susedov. Váš byt bude oveľa komfortnejším miestom.

Nové dvere potrebujú novú zárubňu

Ak chcete z nových bezpečnostných dverí vyťažiť maximum, kúpte si k nim aj novú zárubňu. Iba tá totiž zaistí dokonalé tesnenie. Pôvodné zárubne sa obvykle novým a ťažkým dverám nedokážu úplne prispôsobiť, čo môže v budúcnosti spôsobiť problémy s pohybom dverí a opotrebovaním pántov. Pri výbere dverí sa preto vždy uistite, že dodávateľ ponúka aj zárubňu a zahŕňa montáž do ceny.

Špičkový dizajn

Bezpečnostné dvere musia byť stopercentne funkčné, ale to neznamená, že od nich nemôžete vyžadovať perfektný estetický efekt. Našťastie si ich z čoho vyberať. Výrobcovia ponúkajú širokú škálu farebných prevedení a dekorov - vrátane pestrej palety imitácií dreva. Vyberte si také dvere, ktoré ladia s dizajnom vašej predsiene. A pokiaľ je to možné, navštívte predajňu a dvere si prezrite na vlastné oči. Farby a dekory môžu na monitore vyzerať inak ako v skutočnosti.

Cena by mala zodpovedať kvalite

Na investíciu do bezpečnostných dverí pozerajte ako investíciu do svojho bezpečia a nepokúšajte sa šetriť na ich kvalite. Na druhú stranu však zbytočne neutrácajte za nadmerne drahé dvere s najvyššou bezpečnostnou triedou, pokiaľ to pre vaše potreby nie je nevyhnutné.

Ideálny kompromis pre prevažnú väčšinu domácností predstavujú vyššie zmienené bezpečnostné dvere 3. triedy - ponúkajú spoľahlivú ochranu za rozumnú cenu. Zároveň majte na pamäti, že príliš lacné dvere obvykle súvisia s nižšou kvalitou.

Dobrou voľbou sú napríklad bezpečnostné dvere 2. a 3. triedy značky ERKADO. Renomovaný výrobca dverí a zárubní ponúka široký sortiment modelov a ochotne vám pomôže s výberom. 

Ponuku nájdete v oficiálnom e-shope ERKADO pre Slovenskú republiku dvere-erkado.sk.