CRA-ENI Ortobotanico  Milano Fuori Salone 2024Ryža je jednou z najčastejšie konzumovaných potravín na svete. Obľúbená potravina je známa takmer v každej krajine, využívaná ako príloha, hlavné jedlo, ale aj ako základ pre ďalšie menej tradičné pochúťky, napríklad koláčiky, sušienky, cukríky, alkoholické nápoje a mnohé iné. Napadlo vás ale niekedy, že táto plodina je využiteľná aj v stavebníctve a architektúre?

Milánsky týždeň dizajnu poukazuje na ďalšie využitie odpadu z ryže

V rámci projektu pre milánsky týždeň dizajnu na výstavy Salone del Mobile 2024 odhalili experimentálnu inštaláciu, ktorá ukazuje, čo všetko je možné vytvoriť z vedľajšieho produktu vznikajúceho pri spracovaní ryže. Umelci z dizajnérskej a inovačnej kancelárie CRA-Carlo Ratti Associati dočasne vybudovali veľkolepú exteriérovú expozíciu, ktorej ryžové exponáty sú citlivo začlenené do existujúcej zelene v milánskej botanickej záhrade Orto Botanico. Výstava je koncipovaná ako výskumná cesta, počas ktorej je možno poznať komplexné možnosti využitia ryže ako plodiny, od ochutnávok jednotlivých druhov ryžových jedál až po stavebný materiál.

 

CRA-ENI Ortobotanico  Milano Fuori Salone 2024

 

Geometrické tvary 

Exponáty sú majú podobu geometrických jednotiek vytvorených z ryžových šupiek - vedľajšieho produktu spracovania ryže, ktorý sa zvyčajne vyhadzuje. Umelecké diela evokujúce modulárnu, bunkovú štruktúru prírodných materiálov vychádzajú z ich základnej trojuholníkovej formy.

 

CRA-ENI Ortobotanico  Milano Fuori Salone 2024

 

Objekty predstavujú priestorové architektúry aj metabolické štruktúry, ktoré môžu rásť v prírode a transformovať sa tak, aby vyhovovali novým funkciám. Inštalácia je z veľkej časti zložená z geopolyméru na báze kremíka RH-GEO, ktorý sa zmenil na inertný stavebný materiál, naznačujúci proces výroby s nulovým odpadom.

 

CRA-ENI Ortobotanico  Milano Fuori Salone 2024

CRA-ENI Ortobotanico  Milano Fuori Salone 2024

 

Ucelený výskum 

Inštalácia je súčasťou širšej skúsenosti, ktorá začína hodnotami zručností a odbornej prípravy, potom skúma možnosť využitia jednotlivých materiálov a zároveň ho spája s potravinami. Samotná botanická záhrada je neoddeliteľnou súčasťou významu inštalácie. Jedlé rastliny vrátane šalvie, feniklu, huby i zelenina predstavujú obľúbené stredomorské chute. Tieto bylinky a plodiny sa spolu s ryžou bežne používajú v kuchyni na vytvorenie ryžových jedál s neopakovateľnou vôňou a chuťou.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Marco Beck Peccoz