Balkony uvodnaČo urobíte ako prvé, keď vojdete do nového priestoru v hoteli alebo do domu či bytu, v ktorom ste predtým neboli? Podľa štatistických prieskumov 77% ľudí automaticky vchádza na balkón alebo terasu, hodnotí výhľad a priestor na potenciálny relax a oddych.

Nielen z tohto hľadiska prichádzajú architekti a dizajnéri s návrhmi a projektami stavieb, kde balkón či terasa plnia dôležitú funkciu. Nielen priestorovú a estetickú, ale často aj výnimočnú dizajnovo či odlišujúcu sa od doteraz realizovaných návrhov. My vám prinášame pohľady na šesť zaujímavých architektonických stavieb s nezvyčajným poňatím balkónového priestoru.

Sky Yards Hotel, Čína

 

Balkony Sky Yards

 

Hotel Sky Yards pochádza z architektonického návrhu Domain Architects. Disponuje 48 izbami s balkónmi, ktoré sú navrhnuté tak, aby výhľad z nich smeroval nahor a poskytoval ideálny pohľad na okolitú horskú panorámu. Balkóny sú vlastne vyrezaným priestorom z vonkajšej fasády budovy. Sú hlboké a priestranné, takže ich súčasťou je aj malá záhrada a exteriérové vane, bazénik alebo vírivka.

Bytový dom na pobreží, Austrália

 

Balkony Koichi Takada

 

Tento zmiešaný bytový dom na Gold Coast v štáte Queensland má zvlnené balkóny vybavené výsuvnými roštovými drevenými zástenami z borovicového dreva. Budova s rozlohou 1 012 metrov štvorcových pochádza z pera architekta Koichi Takada a zahŕňa 15 apartmánov, dva penthousy a prízemie s posilňovňou, bazénom a saunou. Zakrivené balkóny sa navzájom prekrývajú, aby poskytovali oblasti tieňa nižšie položeným rezidenciám.

Veža L´Arbre Blanc, Francúzsko

 

Balkony Francuzsko

 

Táto veža v meste Montpellier vo Francúzsku je modelovaná podľa tvaru stromu. Zahŕňa 114 apartmánov s konzolovými balkónmi navrhnutými na podporu vonkajšieho bývania. Mnohé z balkónov sú konzolované na viac ako dĺžku sedem metrov. Balkóny mezonetových bytov sú tiež prepojené schodmi, ktorých cieľom je inšpirovať obyvateľov na rôznych poschodiach k vzájomnej interakcii.

MN15 Ibirapuera, Brazília

 

Balkony Ibirapuera

 

MN15 Ibirapuera je obytnou budovou, vybavenou tvarovo nepravidelnými sklenenými balkónmi. Tieto sa z diaľky zdajú byť šikmé, čo budove dodáva punc umeleckého diela. Niektoré balkóny vyčnievajú smerom von, zatiaľ čo iné sú zapustené. Architekti zo spoločnosti Königsberger Vannucchi vytvorili dojem, že pozdĺž rohov budovy sa balkóny posúvajú rôznymi smermi a vytvárajú živú siluetu.

Apartmánový komplex, Francúzsko

 

Balkony LArbre Blanc

 

Meandrujúce balkóny ohraničené kovovými balustrádami charakterizujú tento parížsky apartmánový komplex v meste L'Ile-Saint-Denis. Komplex zahŕňa osem podlaží s mezonetovými bytmi začlenenými do najvyššej úrovne. Jeho zvlnené balkóny vytvárajú súkromné priestory mimo každého bytu, pričom zachovávajú spoločnú líniu po celej dĺžke budovy.

Barangaroo House, Austrália

 

Balkony Barangaroo House

 

Barangaroo House má stupňovité balkóny obložené tmavými drevenými segmentami. V nich sa nachádzajú reštaurácie, ktoré poskytujú výhľad na prestavaný mestský obvod Barangaroo South v Sydney. Balkóny na vyšších poschodiach sú obklopené vyvýšenými kvetináčmi a vybavené ovládateľným zasklením. Zasklenie po otvorení prepája balkóny s vnútornými priestormi budovy.

Pripravila: Petra Adamcová