Purification osmosis system and water filter at kitchen.Pojem reverzná osmóza znie zložito a pravdepodobne si pod ním neviete nič predstaviť. Tento pojem v sebe však skrýva veľmi praktickú vec – filter určený na výrobu pitnej vody. Ak máte teda doma, v kancelárii alebo na chate problém s čistou, pitnou vodou, reverzná osmóza vám pomôže.

Niekedy ste sa už možno stretli s tým, že niekto povedal: „Nechutí mi čistá voda.“ Pravdepodobne ste si pomysleli, že si ten človek vymýšľa. V skutočnosti mu naozaj nemusela chutiť. V niektorých slovenských regiónoch tečie veľmi tvrdá voda, ktorá nemusí každému vyhovovať.

Čo robiť, ak chcete mať doma dobrú vodu?

Prvý krok: rozbor vody

V prvom rade musíte podstúpiť rozbor vody. Vzorka vašej vody putuje do laboratória, kde je pod mikroskopom preskúmaná. Skúmajú sa klasické baktérie (E. Coli, enterokoky), živé organizmy alebo aj mikromycéty. Zisťovanie prítomnosti chemických látok je tiež samozrejmé. Ak máte záujem, viete si dodatočne zistiť výskyt napríklad baktérie Legionella alebo olova. Rozbor vám neukáže len to, čo sa vo vode nachádza, napríklad vie pomôcť aj s určením pôvodu zápachu.

Druhý krok: reverzná osmóza

Máte doma spomínanú tvrdú vodu? Reverzná osmóza na výrobu pitnej vody prefiltruje vodu. Voda zostane mäkká a má oveľa lepšiu chuť. Rovnako sa vám nebude tvoriť vodný kameň v kanvici alebo v kávovare. Filter je síce väčší, avšak nebude ho vôbec vidieť. Bude pod vaším umývadlom. V reverznej osmóze budete pravidelne meniť filtre. Mimo tohto jednoduchého vymieňania, je osmóza nenáročná na údržbu.

Tretí krok: doplnky k reverznej osmóze

K reverznej osmóze si môžete kúpiť rôzne doplnky, ktoré vás ešte viac priblížia k čistej vode. Patrí sem napríklad UV lampa, ktorá zabíja mikroorganizmy. PH+ vložka zvyšuje pH vody na ideálnu úroveň.

A teraz zostáva už len posledný krok, a tým je pitie čistej a zdravotne nezávadnej vody.

Zdroj foto: wertinio / Adobestock.com