10 tipov ako šetriť energiami v domácnosti 2V súčasnosti sa nejedna domácnosť musí popasovať s vysokými cenami energií. Ale čo môžete urobiť pre to, aby ste ušetrili energiu pri používaní elektrospotrebičov?

 

1.   Uprednostnite energeticky úsporné spotrebiče

Energetické štítky pomôžu pri výbere úspornejších spotrebičov, či už sa jedná o práčky, chladničky, mrazničky alebo umývačky riadu. Pri ich kúpe treba prihliadať na správny typ, ktorý svojim objemom vyhovuje potrebám domácnosti. Napríklad pre dvojčlennú rodinu sú príliš veľké a kapacitne nevyužité spotrebiče, vtedy dochádza aj k zbytočnému plytvaniu energiou.

10 tipov ako šetriť energiami v domácnosti 1

2.   Pravidelne odvápňujte elektrospotrebiče

Faktom ostáva, že vápenaté usadeniny z tvrdej vody obvykle spôsobujú zvýšenú spotrebu elektriny. Vďaka odvápňeniu budú mať spotrebiče výrazne dlhšiu životnosť a nižšiu spotrebu. Odvápňovacie prostriedky zoženiete v drogérií, ale ak ich nemáte po ruke výborne vám poslúži aj ocot alebo kyselina citrónová. Najviac sa usadeniny prejavujú na kanvici, ale netreba zabúdať aj na pravidelné odvápnenie umývačky riadu, práčky alebo žehličky.

pexels esther 746496

3.   Nepodceňte správne umiestnenie chladničky

Chladnička by mala byť ďalej od rúry, sporáka a radiátora. Čím je vyššia teplota okolia, tým viac energie chladnička spotrebuje na to, aby sa vo vnútri udržala požadovaná teplota.

Netreba ani zabúdať na optimálnu cirkuláciu okolo chladiča. V opačnom prípade sa nebude dostatočne odoberať teplo z chladiacej náplne, čo sa odzrkadlí na prevádzkových nákladoch. Minimálna rezerva je dva centimetre po bokoch a päť centimetrov vzadu.

4.   Pravidelne odstraňujte námrazu

V prípade, že nemáte chladničku a mrazničku s automatickým odmrazovaním, je nutnosťou pravidelne odstraňovať námrazu z výparníka. Námraza výparník tepelne izoluje a tým znižuje chladiaci výkon. A aby nastala požadovaná nízka teplota, kompresor musí pracovať niekoľko násobne dlhšie, čím sa spotrebuje aj viac elektriny.

Ak chcete obmedziť tvorbu námrazy, vkladajte vlhké potraviny do chladničky a mrazničky v uzatvárateľných obaloch a nádobách.

5.   Neotvárajte zbytočne dvere na chladničke

Je výhodné si ešte pred samotným otvorením chladničky premyslieť, čo z nej potrebujete. Každé otvorenie dverí znamená, že chladný vzduch unikne von a dnu sa dostane teplý vzduch, ktorý sa musí následne ochladiť. A teda platí rovnica, že čím častejšie otvárate dvere na chladničke, tým je vaša celková spotreba vyššia. Aby ste dlho nemuseli nechávať otvorené dvere na chladničke, môžete si pomôcť aj priehľadným uložením potravín, ktoré následne nájdete „ľavou zadnou“.

6.   V žiadnom prípade nedávajte do chladničky teplé potraviny

Treba si zapamätať, že teplé potraviny do chladničky nikdy nepatria. Vždy je potrebné ich nechať najskôr vychladiť.

7.   Práčku nepreplňte, ale na druhej strane ju nezapínajte poloprázdnu

Ak vám to situácia umožňuje, vyhnite sa praniu pri čiastočnom naplnení práčky. Na druhej strane nie je dobré zapínať práčku, ktorá je preplnená. Práčka sa považuje za plnú vtedy, keď v jej bubne zostane voľný priestor, ktorý bez najmenších problémov zaplní päsť bez toho, aby ste museli stlačiť bielizeň.

pexels sarah chai 7282376

8.   Znížte teplotu pri praní

Ak bielizeň vyvárate spotrebujete až o 50 % viac elektriny, ako keď periete pri teplote 30 – 40 stupňov Celzia. Táto teplota je úplne dostačujúca pre pranie väčšiny oblečenia. Taktiež je veľmi neúsporné aj predpieranie. Všeobecne platí, že čím vyššiu teplotu prania si nastavíte, tým väčšia je aj spotreba. Ak znížite teplotu z 90 stupňov Celzia na 60 stupňov Celzia, ušetríte až neuveriteľných 25 % energie!

9.   Používajte úsporné programy pri praní a umývaní

Eko programami v dnešnej dobe už bežne disponujú mnohé práčky a umývačky riadu. Na jednej strane sú síce časovo náročnejšie, ale na druhej strane ušetria množstvo energie a vody s rovnakými výsledkami prania a umývania riadu.

10 tipov ako šetriť energiami v domácnosti 3

10. Pri žehlení to nepreháňajte s naparovaním

Úplne suchá bielizeň sa vždy ťažšie žehlí. Ideálne je žehliť mierne vlhké prádlo, vďaka čomu viete ušetriť 30 až 50 % energie. Taktiež netreba nechávať žehličku zapnutú zbytočne dlho a je nutné nastaviť pri žehlení aj správnu teplotu, ktorú naozaj potrebujete. Samozrejme žehličku zbytočne neprehrievajte.