prerobenie bytuPodľa odhadov žije na Slovensku v panelákových bytoch vyše 40 % populácie. Ak patríte medzi nich a kladiete otázku, ako by ste ho mohli vylepšiť, tak určite čítajte ďalej. Vďaka moderným riešeniam a odvážnym nápadom môžete aj bežný panelákový byt zmeniť na nepoznanie. Prinášame vám niekoľko tipov, ktoré sa oplatí zvážiť!

Tie najslabšie miesta rekonštruujte ako prvé

Skôr ako začnete čokoľvek plánovať, mali by ste si stanoviť, čo vám na súčasnom stave prekáža a určiť si priority. Medzi slabé stránky panelákových bytov patrí z dnešného pohľadu najmä umakartové jadro, stiesnená kuchyňa, málo úložných priestorov, zbytočne veľká predsieň a málo svetla. Výčitky majiteľov starších bytov často smerujú aj k slabo využiteľnému balkónu, čo sa čiastočne dá vyriešiť aspoň zasklením, keďže napríklad pre pergoly s pevnou strechou tu nie je miesto. 

V každom prípade sme presvedčení, že ak plánujete rekonštrukciu panelákového bytu, tak práve na nasledujúcich riadkoch nájdete užitočnú inšpiráciu. 

Prerábanie bytového jadra ako začiatok

Staré kúpeľne sú achillovou pätou panelákových bytov. Ponúkajú stiesnený priestor, a tak je častou jedinou možnosťou siahnuť po umývadlách, vani a ďalších riešeniach, ktoré sú prispôsobené pre kúpeľne menších rozmerov. Prerábanie bytového jadra by v každom prípade malo byť prirodzenou súčasťou rekonštrukcie panelákového bytu v pôvodnom stave. 

Viac svetla, viac radosti

Panelákovým bytom sa často vyčíta, že pôsobia tmavo a stiesnene. Premyslenými krokmi v rámci rekonštrukcie ale ľahko dosiahnete optické zväčšenie priestoru. Ako na to? Snažte sa podlahu aj nábytok ladiť do svetlejších tónov, uprednostnite biele steny a zvážte tiež posuvné dvere alebo interiérové dvere so sklenenou výplňou. 

nove okna v byte

Využite každý meter štvorcový

Ak si vezmeme typickú kuchyňu v panelákovom byte - niečo vyše deväť metrov štvorcových, kde takmer meter štvorcový zaberala navyše ešte vymurovaná špajza – tak je jasné, že priestorové dispozície dokážu poriadne potrápiť aj skúsených bytových architektov. Tým najlepším riešením sú v prípade kuchyne vstavané spotrebiče, ktoré výrazne šetria miesto. Pomôže tiež variabilný jedálenský stôl, ktorý sa dá v prípade potreby ľahko preniesť. Jednoducho, v každej miestnosti by ste sa mali snažiť o viacúčelovosť a variabilitu. 

Rekonštrukcia pri dodržaní vyššie uvedených zásad môže byť poriadne nákladná. Je ale lepšie nepozerať sa ani tak na cenu, ako skôr pridanú hodnotu pri následnom používaní, keďže každá rekonštrukcia je investíciou do budúcnosti.