misky Escalonaperex

 

Joel Escalona so svojimi dizajnovými produktami, ktoré dokážu vystihnúť podstatne viac ako odborne napísaný životopis sa stal poprednou osobnosťou novej vlny mladých dizajnérov, ktorého produkty nie sú len jedinečnými kúskami, ale svojou funkčnosťou sa dostali aj do supermarketov. 

 

Laws of Motion by Joel Escalona MarianaAchach19

 

Mexický dizajnér Joel Escalona zhotovil ako svoju prvú zberateľskú a jedinečnú edičnú deväťdielnu sériu dizajnérskych zrkadiel, stolov a stoličiek pre značku Breuer. Originálna zbierka bola prvýkrát predstavená na veľtrhu Zonamaco v minulom roku. Veľtrh Zonamaco je kombináciou súčasného umenia a dizajnu, ktorý sa bude opäť konať aj tento rok v čase od 5. do 9. februára 2020 v Latinskej Amerike. Ide o popredný veľtrh súčasného umenia a dizajnu, na ktorom sa predstavia najvýznamnejší umelci vo svojej oblasti. V samostatnom sektore dizajnu dôjde k zhotoveniam výslednej spolupráce medzi dizajnérmi a renomovanými značkami. Joel Escalona, osobnosť novej vlny mladých dizajnérov, vidí vo svete plného zdrojov mnoho možností a inšpirácií k novej tvorbe. Funkčnosť pre neho znamená vytvoriť z jednoduchých vecí, ktoré používame každý deň v bežnom živote, jedinečný a napriek tomu originálny dizajnérsky prvok. Z jednoduchej vodovodnej batérie dokáže vyčarovať dizajnérsky kúsok.

 

 

Preto je jeho prednosťou spájať funkčné výrobky s veľkým vkusom jeho tvorivosti, vďaka čomu mu bolo udelené aj medzinárodné uznanie. Jeho produkty sa objavili v najprestížnejších dizajnérskych publikáciách a získali mnohé medzinárodné ocenenia. Pri svojej práci premýšľa nad tým, ako by mohli jeho inovatívne nápady napomôcť ľuďom v ich bežnom živote. Existujú výsledky tvrdej práce, ktoré dokážu vystihnúť podstatne viac ako odborne napísaný životopis. Joel Escalona vo svojej unikátnej zbierke, ktorú predstavil na salóne Zonamaco, využíva pohyby fyziky, gravitácie, sily a pohybu s použitím mramoru, kovu a prírodného dubu. Nenapodobiteľná kolekcia je vyjadrením bezchybnej výroby, čo sa podarilo Joelovi Escalonovi zhotoviť prostredníctvom dokonalého poznania fyziky a dizajnu. Dizajnové prvky sa javia na prvý pohľad ako statické, ale skrývajú v sebe nečakaný význam.

 

 

Narodil sa v roku 1986 v Mexiku. Jeho vášeň ho priviedla ku založeniu vlastného štúdia dizajnu. Patrí k najplodnejším a multilaterálnym návrhárom svojej generácie od roku 2008, kedy začal samostatne fungovať v oblasti dizajnu. Jeho práca je výsledkom metodickej projekcie, ktorá mu umožňuje vychutnať si úplný schematický pohľad na tvorivý proces, obohatiť hodnoty a víziu jeho štúdia, ktoré sa zameriavajú na každodenné aplikácie dizajnu. Vďaka presným vizualizáciám dokáže zhotoviť svoje konečné produkty podľa svojich predstáv.

 

joel Escalona

 

Pracoval už na rade projektov od nábytkov, šperkov až po poradenstvo a usmerňovanie na univerzitách dizajnu. Jeho práca a projekty s diskurzom sa stávajú odrazom jeho samotného. Vďaka spolupráci s Mexikom v Spojených štátoch, ale aj s Európou a Áziou má globálnu víziu, ktorú vždy zakomponuje do svojich projektov. Nie je len umelcom, ktorý ponúka originálne zberateľské kúsky. Jeho produkty sa predávajú hromadne po celom svete aj v obyčajných supermarketoch, konkrétne môžeme spomenúť súbory kvetináčov. Joelove práce boli vystavené v hlavných mestách dizajnu: Miláno, New York, Paríž, Švajčiarsko a Mexico. Stal sa účastníkom najvýznamnejších veľtrhov dizajnu vo svete ako Salone del Mobile di Milano, medzinárodného veľtrhu Súčastného Nábytku v New Yorku. Bol súčasťou veľtrhov umenia a dizajnu ako napríklad Zonamaco a Design Miami vo Švajčiarsku. Hovoria o ňom, ako o dizajnérovi, ktorého je potrebné sledovať, pretože ho médiá zaraďujú k novej vlne mladých dizajnérov.



 

 

 

 

Foto: joelescalona

Text: Petra Laclavíková

 

Prečítajte si tiež: 

Reorganizácia v kuchyni, aby sa čas v kuchyni stal príjemným

perex